Meni
Vaša košarica

Varnost

Otroška oblačila Clar so varna in imajo pridobljene številne certifikate kakovosti.

 

 • Oeko-Tex 100


Standard za tkanine so ustanove za raziskave tkanin sprejele na začetku 90. let prejšnjega stoletja, kot odziv na potrebe potrošnikov in javnosti po tkaninah, ki nimajo škodljivih vplivov na zdravje.

Za tekstilno industrijo predstavlja OEKO-TEX 100 standard strogi kriterij, kateremu morajo ustrezati vsi proizvodni postopki, od vhodnih surovin, do končnega izdelka.

OEKO-TEX 100 oznaka zagotavlja uporabnikom varno, koži prijazno oblačilo ali drugi tekstil.
Confidence in Textilies je mednarodni sinonim za odgovorno tekstilno proizvodnjo, od surovega materiala, do izdelka v trgovini.
Vsi izdelki blagovne znamke Clar ustrezajo certifikatu OEKO-TEX 100 in nosijo oznako na obesnih etiketah.

 
 

 

 • GOTS – Global Organic Textile Standard


Ta certifikat je zasnovala International Working Group, njegovi standardi pa so bili ponovno pregledani in dopolnjeni.
Cilj standarda je definiranje globalno sprejetih zahtev, ki zagotavljajo organsko naravo tekstilnih izdelkov, od pridobivanja surovih materialov preko okoljsko in socialno odgovorne predelave, do pakiranja, označevanja in distribucije.


Standard se deli na dve podskupini kriterijev, ki imata vsaka svojo oznako:

 1. »organsko« ali »organsko – v prehodu«: vsaj 95 % vlaken mora biti iz ekološke pridelave
 2. »narejeno iz X % organskega« ali »narejeno iz X % organskega v prehodu« vsaj 70 % vlaken mora biti organskih, od 30 % neorganskih pa jih je lahko največ 10 % sintetičnih (oziroma do 25 % pri nogavicah in športnih oblačilih).


Drugi kriteriji, ki so skupni obema oznakama, so med drugim:
       

 • v postopku predelave je prepovedana uporaba strupenih težkih kovin, formaldehida, aromatičnih spojin ter gensko spremenjenih organizmov in njihovih encimov.
 • beljenje mora biti na osnovi kisika (in ne klora);
 • prepovedano je barvanje z neorganskimi barvami, ki sproščajo kancerogene aminospojine;
 • omejitve za modne dodatke: npr. nobenih PVC, niklja ali kroma;
 • proizvajalci morajo imeti izdelano okoljsko politiko, ki vključuje minimiziranje odpadkov in porabe energije, upravljanje z odpadnimi vodami ipd.;
 • embalaža ne sme vsebovati PVC;
 • na vseh točkah proizvodne verige morajo biti izpolnjeni minimalni socialni kriteriji, ki jih določa International Labour Organisation;

 

 

 • Nikel free pritiskači

Izdelki blagovne znamke Clar so opremljeni s pritiskači najvišje kvalitete, ki nudijo mehko odpiranje in dolgo uporabno dobo. Ponašajo se s certifikatom OEKO-TEX 100 kar pomeni, da so v celoti izdelani brez uparabe niklja, ki je neprimeren za otroška oblačila in oblačila za dojenčke.